Okná umožňujú viac ako iba výhľad

Dom a byt:Okná

Okná umožňujú viac ako iba výhľad

Marek


Správny výber okien do príbytku je kľúčovým momentom rekonštrukcie či stavby nového bývania. Štandardom je výber okna podľa ceny. Lenže takýto zjednodušený prístup nielenže znamená problémy v budúcnosti, ale zďaleka neumožní využiť všetky možnosti, ktorými nám okná môžu poslúžiť. Cena je dôležitá, ale nemala by rozhodovať  Ľubomír Valkovič  zo spoločnosti OKNA HC  hovorí, že pri výbere by si zákazník mal vybrať tú najlepšiu kvalitu za výhodnú cenu a nestaviť len na cenovú položku. Okná totiž kupujeme na niekoľko dekád. Preto je vhodné zvážiť, či nám budú pasovať okná plastové a maximálne funkčné, alebo stavíme na pevné a ľahké hliníkové, či na klasické drevené. Mnoho odpovedí na otázky, ktoré si treba zodpovedať pred kúpou ponúka článok Na čo sa zamerať pri výbere okien? Oknami sa dá reálne ušetriť Možno sa budete musieť radiť s odborníkom, priplatiť o pár eur navyše, stráviť istý čas zaoberaním sa výberom správneho okna, ale určite sa vám to vráti. Nielen na lepšom pocite z bývania, ale aj na nákladoch. V článku Vďaka dobrým oknám usporíte 25% nákladov na energie a zvýšite bezpečnosť vysvetľuje  Peter Tábor z firmy Internorma vysvetľuje, aké okná majú parametre, ktoré dokážu reálne, nielen reklame ušetriť náklady za energie a byť aj bezpečné. Treba zvážiť výber skla Akoby to nebolo málo, pri okne treba zájsť skutočne aj do takého detailu, akým je výber skla. Dvojsko, trojsklo, bezpečnostné, zrkadlové, alebo s ornamentom? Aké má vlastnosti a prečo si ho vybrať? Na tieto otázky odpovedá článok Aké sklo si vybrať do okna? Nie je to jednoduchá dilema! V článku sa dozviete aj to, že Energeticky úsporné 4/16/4/16/4 tepelnoizolačné trojsklo má o 40% lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako dvojsklo a prináša mnoho ďalších návodov od spoločnosti INTER-OKNO, ktoré vás zorientujú pri výbere správneho skla pre vás. Čo keď s oknom niečo nie je v poriadku? Môže sa to stať. Pri trvaní záručnej doby je pomoc jednoduchá. No čo robiť, ak výrobca prestal existovať, záruka uplynula a vás trápi zrazu prefukovanie, nadmerné rosenie, prípadne nepriľnavosť, zničené tesnenie? Mnohým nedostatkom môžete predísť pravidelným servisom okien a často aj poškodené okná ide opraviť bez nutnosti výmeny.  Peter Šarmír, ktorý realizuje opravy okien v Bratislave a okolí hovorí, že po oprave získava okno na odstránenú chybu okamžite 24 mesiacov záruky. Viac o problémoch s oknami a ich možných riešeniach prinášame v článku Servis okien v Bratislave odstráni prefukovanie aj rosenie!

12.01.201617874
Kvalitu okien preverí čas

Dom a byt:Okná

Kvalitu okien preverí čas

Marek


Ak ešte váhate, aké okná si vybrať. Poradíme vám. Siahnite po tých s dobrou a preverenou históriou. Spoločnosť Fedák v tomto roku oslávi 15 rokov pôsobenia na trhu. Za ten čas má množstvo spokojných zákazníkov, ktorí otestovali ich okná a sami im udelili známku kvality. Preto s nimi určite nespravíte krok vedľa. Začiatok v drevárskej dielni Spoločnosť Fedák sa začala už od svojho vzniku profilovať ako spoločnosť s kvalitnými a cenovo výhodnými výrobkami z dreva. Vďaka tomu sa úspešne presadzuje na slovenskom i českom trhu. Práve kvalita, precíznosť výroby a spoľahlivosť z nich urobili firmu, ktorá má dobré meno a vybrať si okná od Fedáka je záruka spokojnosti. Kvalitné okná, profesionálna inštalácia aj potrebný servis pod jednou strechou. Firma, ktorá je istotou Na súčasnom trhu vzniká a zaniká množstvo firiem, ale spoločnosť Fedák je už istotou. Začala s výrobou klasických drevených okien, neskôr pribrala do výrobného segmentu aj plastové okná a aktuálne rozšírila výrobné portfólio aj o stále žiadanejšie kombinácie drevohliníkových okien. Výrobky so značkou Fedák zaručujú kvalitu, precíznosť a spoľahlivosť, ktorú dosahujeme modernou, číslicovo riadenou technológiou opracovania materiálov a odborne zdatnými zamestnancami. Renovácia okien hliníkom Systém Fedák Renoline  je zaujímavé riešenie obnovy už nainštalovaných drevených okien. Systém umožňuje dodatočne osadiť hliníkovú kapotáž na okná ,ktoré sú už osadené v stavebnom otvore. Využíva sa hlavne pri renovácii starých okien. Toto riešenie umožňuje výrazné zvýšenie odolnosti voči atmosférickým vplyvom . Umožňuje zmeniť vzhľad okien z vonkajšej strany, bez toho aby sa museli vymeniť. Moderné a stabilné Drevohliníkové okná sa nehodia však len na renováciu. Unikátnym konceptom je Fedak Quadrat. Moderná línia v sebe spája to najlepšie z dreva a hliníka. Prináša minimalistický dizajn profilov a konštrukcia okien z tohto systému sa perfektne hodí do objektov vyrobených v modernom štýle. Spojenie drevenej konštrukcie a hliníkového opláštenia z vonkajšej strany zabezpečuje ochranu  pred vonkajšími vplyvmi. Okno je vybavené skrytým kovaním, ktoré tak dotvára celkovú estetiku moderného okna.

15.01.201628245
Naučte sa správne starať o plastové okná. Vráti sa vám to!

Dom a byt:Okná

Naučte sa správne starať o plastové okná. Vráti sa vám to!

Marek


Kúpiť si kvalitné plastové okná a nestarať sa o ne, je ako nechať luxusný Mercedes na daždi, snehu, soli, v blate a nikdy nezájsť do servisu, nestarať sa o oň, iba z času na čas prebehnúť umývacou linkou. Aj to najkvalitnejšie vozidlo by do pár rokov bolo zničené. To platí aj o plastových oknách. Po roku treba okná nastaviť Približne rok po nainštalovaní okien je vhodné spraviť prvú kontrolu. Ako sa hovorí, prvý servis. Jozef Oslanec zo spoločnosti Vejomont hovorí, že je ideálne ak to vykoná firma, ktorá okná osádzala. Preto je dobré voliť firmu z blízkeho okolia, ktorá by takýto servis v záručnej dobe mala vykonať. Každé okno totiž treba nastaviť po sadnutí, upraviť nedokonalosti a správne vycentrovať. Nepodceňujte takúto starostlivosť o svoje okná. Olejovanie na správnych miesta Zo skúsenosti Jozefa Oslanca kovania na vyhradených miestach nikto neolejuje. Problém je, že ak zanedbáte takúto maličkosť, kovania na oknách začnú zadierať a veľmi rýchlo sa opotrebujú. Môže v nich kondenzovať voda a vytvárať sa hrdza. Základom je preto aspoň raz ročne premazať okná na to určených miestach, ktoré sú dokonca aj naznačené priamo na kovaní. Kozmetické úpravy Nemyslí sa nimi iba umývanie, ale napríklad aj olejovanie tesnení. Tie počas zimy, alebo suchého leta môžu stvrdnúť, po čase popraskať a prestanú tesniť. Preto je dobré aj tie okná, ktoré sa málo otvárajú z času na čas otvoriť a venovať pozornosť tesneniu. Čistiaca sada zdarma k oknám Jozef Oslanec ponúka pri objednávke okien ako bonus zdarma špeciálnu čistiaci sadu Cleaning pro care, ktorá obsahuje všetko, čo budete k základnej starostlivosti o okno potrebovať. Súčasťou je COSMOKLAR určený pre eloxované hliníkové okná, ale aj žalúzie a biele a plastové okná. COSMOKLAR COLOR vhodný na všetky okenné aj drevené povrchy. Čistí a zanecháva bez stôp aj sklo, kovové povrchy, či umelé hmoty. Ďalší produkt je určený na čistenie tesnení   a súčasťou je aj olej na kovania. Vďaka tejto sade budú vaše okná nielen žiarivé, ale aj spoľahlivo funkčné a to na dlhé roky. 

14.01.201625221
Aké sklo si vybrať do okna? Nie je to jednoduchá dilema!

Dom a byt:Okná

Aké sklo si vybrať do okna? Nie je to jednoduchá dilema!

Marek


Výber okna sa nemôže obmedziť iba na voľbu, či plastové, drevené, hliníkové. Pri každom okne je sklo tým najdôležitejším parametrom a predsa mu venujeme menej pozornosti ako si zaslúži. Konateľ spoločnosti  INTER-OKNO s.r.o. doslova hovorí, že sklo je potrebné vyberať nikdy nie všeobecne, ale podľa potreby miestností aj obyvateľov. Čím viac vrstiev, tým lepšia izolácia Poznáme to pri oblečení, že cibuľový efekt nás najlepšie chráni pred zimou. Podobné ako pri tričku, bunde a svetri to je aj pri oknách.  V ponuke sú najčastejšie okná s dvojsklom (jedna vzduchová medzera plnená s argónom) alebo s trojsklom (dve vzduchové medzery plnené s argónom). „Platí pravidlo, že čím širšia vzduchová medzera medzi dvomi alebo tromi sklami tak tým lepšia tepelná a hluková izolácia,“ hovorí konateľ spoločnosti. Dnes už preto odporúča prakticky každému voliť trojsklo aj vďaka súčasným normám. Energeticky úsporné 4/16/4/16/4 tepelnoizolačné trojsklo má o 40% lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako dvojsklo. Veď okná si vyberáme na dlhé desiatky rokov. Hluk sa dá riešiť dobrým sklom Nielen teplota a svetlo sa dá regulovať pomocou skla. Aj hluk, ktorý prichádza z ulice možno znížiť o niekoľko decibelov, čím sa v byte radikálne zníži zvukový smog a budeme zdravší aj šťastnejší. Sklá so zvýšenou izoláciou zvuku sa hodia všade tam, kde je vysoká frekvencia zvuku v okolí, či už pri ceste, železnici, v okolí letísk, diskoték a podobne.  Zvukovo izolačné sklá, sú vhodné na polyfunkčné objekty, kancelárie, byty alebo novostavby,kde je potrebný výrazným spôsobom znížiť hluk z exteriérovej strany. Treba si zapamätať, že ak sa hladina hluku v interiéri zníži v porovnaní s hlukom na ulici o 10 dB, človek má dojem, že sa znížila o polovicu. Úlohou akustických skiel je teda izolovať miestnosť od vonkajšieho hluku, či chrániť proti nepríjemným zvukom. Sklo pre vyššiu bezpečnosť Teraz nehovoríme len o náhodnom rozbití kameňom, či loptou. Bezpečnostné sklá proti vlámaniu sa hodia všade tam, kde hrozí, že by cez okno mohlo dôjsť ku krádeží. Mnoho ľudí si pritom chráni len nižšie poschodí a rodinné domy, no veľmi ľahké je vykradnúť aj byty zo strechy. Preto je na mieste zvážiť bezpečnostné sklo, ktoré je na nerozoznanie od klasického, ale zabraňujú vniknutiu do interiéru, keďže je takmer nemožné jeho rozbitie. Sklá pre efekt Vedia byť nielen funkčné, ale aj krásne. Zrkadlové sklá sa hodia do reprezentatívnych priestorov aj všade tam, kde chcete vidieť von, ale neradi sa vystavíte pohľadom z vonka. Ornamentné sklá zasa veľmi pekne podčiarknu  atmosféru domu alebo bytu. Prinášajú pocit bezpečia a súkromia pred neželaným pohľadom, keďže cez ne vidieť len obrysy. Preto sú výhodné napríklad do kúpeľní, skladových priestorov a do vchodových dverí. Pri výbere skla si nechajte poradiť Je rozdiel, či vyberáte sklo do  bytu, alebo domu. Či máte dom orientovaný na západ, alebo juh, v ktorej časti Slovenska sa nachádzate. Pri bytoch zohráva úlohu poschodie, orientácia, či ide o byt krajný a preto by nemal byť výber skla v okne vecou náhody. Spoločnosť INTER - OKNO pred predajom okien vždy osobne spraví obhliadku priestoru a poradí. Predávať okná ako rožky v supermarkete je podľa nich nesprávne, ak chce zákazník skutočne okno, ktoré bude slúžiť stopercentne jeho potrebám. Foto: inter-okno.sk

11.01.201627865
Na čo sa zamerať pri výbere okien?

Dom a byt:Okná

Na čo sa zamerať pri výbere okien?

Marek


Plastové okná by sme si mali vyberať ako partnera. Na celý život. Preto samozrejme rozhoduje aj zjav, dekór, cena, ale najmä kvalita. Tá sa postará o výsledok, či budete spokojný s oknami, alebo budete už v krátkej dobe po záruke potrebovať servis čí výmenu. Kvalita je aj hlavným motívom spoločnosti OKNA HC. Plastové a funkčné Medzi základné parametre platových okien patrí elegancia, moderný dizajn a dlhodobá životnosť bez starostí s úsporou energie. To platí iba v prípade, že stavíte na kvalitné okná. Ľubomír Valkovič  zo spoločnosti OKNA HC preto hovorí, že odkedy sú na trhu ponúkajú zákazníkom tú najlepšiu kvalitu za výhodnú cenu. Kvalita je totiž to, čo by malo rozhodnúť pri výbere okna. Spolupracuje so spoločnosťami SALAMANDER ® PROFILINK ®, ktoré   vyvinuli systémy profilov pre plastové okná a plastové dvere, ktoré týmto potrebám a nárokom vo všetkých ohľadoch vyhovejú. Štandard všetkých ponúkaných profilov je v priebehu celého výrobného procesu pod stálou kontrolou , ktorá zabezpečuje najvyššiu kvalitu výrobkov a je autorizovaná nezávislými inštitúciami. Celý život v pohode Aj plastové okná môžu slúžiť niekoľkým generáciám. Dôležité však je pamätať, že v prípade voľby nízkej kvality okna sa jeho cena zvyšuje o opravy, náhradné diely, renovácie, či skoré výmeny. Nehovoriac o zníženom komforte, nižšej energetickej účinnosti a pohode, ktoré opäť núti siahať hlbšie do peňaženky. Kam sa hodí hliník? Hliníkové profily okien majú veľmi dobré termoizolačné vlastnosti a vyznačujú sa aj vysokou pevnosťou. Hliníkové konštrukcie sú  ideálne riešenia pre francúzske okná, alebo rozmernejšie konštrukcie, ktoré majú väčšiu váhu, alebo sú viac namáhané. Samotný hliník je pritom veľmi ľahký a stabilný. Poradenstvo je dôležitá súčasť kúpy  Ľubomír Valkovič  pristupuje ku každému zákazníkovi individuálne a vie poskytnúť poradenstvo presne na potreby danej miestnosti, bytu, či domu. Zároveň spoločnosť OKNA HC okná nielen dodáva, ale aj profesionálne inštaluje, pretože správne osadené okno je základom jeho dobrej funkčnosti a životnosti.

08.01.201630891

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Päť tipov, ako si na jar vylepšiť život aj bývanie

Dom a byt:Jarné inšpirácie

Päť tipov, ako si na jar vylepšiť život aj bývanie

Marek Zdravie a krása


Okná nám dokážu ušetriť až 25% energie potrebnej na vykurovanie. Tiež nám ale pri výbere nesprávnych okien alebo pri zle prevedenej montáži môžu vznikať výrazné tepelné straty, čo následne vedie k zvýšeniu nákladov na vykurovanie. Ako teda vybrať tie správne?  Šetriť na oknách nie je najlepšie „Okná ako stavebný prvok netreba podceňovať, pretože nám ovplyvňujú nielen interiérovú pohodu, ale aj náklady na vykurovanie a celkovú architektúru stavby. Preto nie je vhodné šetriť práve na nich,“ hovorí Peter Tábor z firmy Internorma a dodáva, že pri výbere správneho typu okna je potrebné si najskôr určiť všetky požiadavky, ktoré máme na okná. Väčšinou začíname s materiálom, kde treba zvážiť či chceme drevo, plast, kov alebo ich kombinácie. Pri tomto výbere však treba tiež zvážiť akú starostlivosť sme schopní alebo ochotní oknám venovať a tiež možnosti a kvalitu farebného prevedenia.  Overená kvalita Pri výbere okien treba zvážiť do akej miery chceme ovplyvniť náklady na vykurovanie a podľa toho si vybrať aj okná s požadovanou hodnotou súčiniteľa prechodu tepla U. Tu je ale potrebné brať do úvahy hodnotu skla spolu s hodnotou rámu. Maximálna povolená hodnota súčiniteľa prechodu tepla je U=1,7 W/(m2 . K) a čím je táto hodnota menšia, tým má okno lepšie tepelno-izolačné vlastnosti. Podľa požiadaviek slovenskej legislatívy na energetickú hospodárnosť budov budú musieť byť do roku 2020 postavené všetky budovy takmer v pasívnom štandarde. Okná značky Internorm už k dnešnému dňu tento štandard spĺňajú.  V tejto sfére má už rakúska značka Internorm 85-ročné skúsenosti, preto sa v sortimente tejto značky nachádzajú iba okná, ktoré všetky spĺňajú pasívny štandard. Tiež má táto značka v ponuke viaceré inovatívne technológie, ako napríklad I-tec uzamykanie, I-tec tienenie, I-tec vetranie a I-tec zasklenie.  Aké okná budete potrebovať? Pri výbere je základom zvážiť, v akom prostredí sa nachádza daná nehnuteľnosť a či je potrebné sa sústrediť aj na bezpečnosť okien. Inovatívnou technológiou v tejto oblasti je naša technológia I-tec uzamykania, ktorá je používaná v revolučnom okennom systéme KF500 v plastovom alebo plast-hliníkovom prevedení. Má zaujímavý dizajn, pretože krídlo okna je ukončené sklom a vďaka jednej z najužších pohľadových šírok na trhu zabezpečuje aj viac prenikajúceho svetla. I-tec uzamykanie spočíva v tom, že namiesto vyčnievajúcich uzamykacích čapov má integrované klapky, ktoré krídlo bezpečne uzamknú. "Zároveň majú všetky naše okenné systémy plne integrované skryté kovanie a trojitý systém tesnenia čo výrazne zlepšuje tepelno-izolačné vlastnosti rámu okna," hovorí Peter Tábor a dodáva: "Z hľadiska zasklenia máme  štandardne  v ponuke izolačné trojsklo, bez príplatku si môžete vybrať pre ešte väčšiu úsporu sklá SOLAR+ . Pri  špeciálnych riešeniach vieme ponúknuť štyri vrstvy skla." Všetky uvedené typy okien si môžete pozrieť aj v predajni Internorma v Bratislave, kde sa s produktmi nielen oboznámite, ale získate aj odborné poradenstvo na spresnenie technických detailov.

03.05.201824096

Neberte dvere len ako nutnosť

Dom a byt:Dvere do vášho domova

Neberte dvere len ako nutnosť

Marek Dom a byt


Okná nám dokážu ušetriť až 25% energie potrebnej na vykurovanie. Tiež nám ale pri výbere nesprávnych okien alebo pri zle prevedenej montáži môžu vznikať výrazné tepelné straty, čo následne vedie k zvýšeniu nákladov na vykurovanie. Ako teda vybrať tie správne?  Šetriť na oknách nie je najlepšie „Okná ako stavebný prvok netreba podceňovať, pretože nám ovplyvňujú nielen interiérovú pohodu, ale aj náklady na vykurovanie a celkovú architektúru stavby. Preto nie je vhodné šetriť práve na nich,“ hovorí Peter Tábor z firmy Internorma a dodáva, že pri výbere správneho typu okna je potrebné si najskôr určiť všetky požiadavky, ktoré máme na okná. Väčšinou začíname s materiálom, kde treba zvážiť či chceme drevo, plast, kov alebo ich kombinácie. Pri tomto výbere však treba tiež zvážiť akú starostlivosť sme schopní alebo ochotní oknám venovať a tiež možnosti a kvalitu farebného prevedenia.  Overená kvalita Pri výbere okien treba zvážiť do akej miery chceme ovplyvniť náklady na vykurovanie a podľa toho si vybrať aj okná s požadovanou hodnotou súčiniteľa prechodu tepla U. Tu je ale potrebné brať do úvahy hodnotu skla spolu s hodnotou rámu. Maximálna povolená hodnota súčiniteľa prechodu tepla je U=1,7 W/(m2 . K) a čím je táto hodnota menšia, tým má okno lepšie tepelno-izolačné vlastnosti. Podľa požiadaviek slovenskej legislatívy na energetickú hospodárnosť budov budú musieť byť do roku 2020 postavené všetky budovy takmer v pasívnom štandarde. Okná značky Internorm už k dnešnému dňu tento štandard spĺňajú.  V tejto sfére má už rakúska značka Internorm 85-ročné skúsenosti, preto sa v sortimente tejto značky nachádzajú iba okná, ktoré všetky spĺňajú pasívny štandard. Tiež má táto značka v ponuke viaceré inovatívne technológie, ako napríklad I-tec uzamykanie, I-tec tienenie, I-tec vetranie a I-tec zasklenie.  Aké okná budete potrebovať? Pri výbere je základom zvážiť, v akom prostredí sa nachádza daná nehnuteľnosť a či je potrebné sa sústrediť aj na bezpečnosť okien. Inovatívnou technológiou v tejto oblasti je naša technológia I-tec uzamykania, ktorá je používaná v revolučnom okennom systéme KF500 v plastovom alebo plast-hliníkovom prevedení. Má zaujímavý dizajn, pretože krídlo okna je ukončené sklom a vďaka jednej z najužších pohľadových šírok na trhu zabezpečuje aj viac prenikajúceho svetla. I-tec uzamykanie spočíva v tom, že namiesto vyčnievajúcich uzamykacích čapov má integrované klapky, ktoré krídlo bezpečne uzamknú. "Zároveň majú všetky naše okenné systémy plne integrované skryté kovanie a trojitý systém tesnenia čo výrazne zlepšuje tepelno-izolačné vlastnosti rámu okna," hovorí Peter Tábor a dodáva: "Z hľadiska zasklenia máme  štandardne  v ponuke izolačné trojsklo, bez príplatku si môžete vybrať pre ešte väčšiu úsporu sklá SOLAR+ . Pri  špeciálnych riešeniach vieme ponúknuť štyri vrstvy skla." Všetky uvedené typy okien si môžete pozrieť aj v predajni Internorma v Bratislave, kde sa s produktmi nielen oboznámite, ale získate aj odborné poradenstvo na spresnenie technických detailov.

15.11.201812707

Eva Juhasova

1 885

Krb vo vintage štýle v kominácii s…

Práca STC krby je na veľmi vysokej úrovni. Som nevýslovne spokojná a všetkým…

STC krby
5/5 53 hodnotení

Slavo

6 2339

Biokrb v byte

Rodičov som chcel na Vianoce prekvapiť krbom v byte. Vobec nevedeli že dačo…

LACNÉ BIOKRBY
5/5 18 hodnotení

Igor Bohac

1 787

Rohový krb dominantou domu

Všetko prebehlo v poriadku, dobrá práca. Určite by som STC krby doporučil aj…

STC krby
5/5 53 hodnotení

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím