Bez ohľadu na kvalitu kuchyne a materiálov môže neodborný prístup k stavbe a inštalácii kuchyne nenávratne zničiť jej krásu. Prinášame rady a tipy v spolupráci so spoločnosťou Rekopmont, ktorá sa dlhodobo venuje stavbe kuchýň aj bytových jadier, ako sa vyhnúť najčastejším chybám pri prerábaní kuchyne.
Ja sám...
Domáci majster plný odhodlania možno namontuje skrinky aj opraví prasknutú kachličku, ale inštalácia kuchynskej linky je podstatne zložitejší oriešok. „Mnoho domácich majstrov si začne skladať linku kúpenú v niektorom z nákupných centier. Prvé problémy prichádzajú pri vešaní jednotlivých súčasti linky. Je potrebné naozaj pevné úchyty a presné merania. Málokedy to zvládne domáci kutil sám,“ hovorí zo skúsenosti pán Horn zo spoločnosti Rekopmont.
Zlé výrezy už nikto nenapraví
Požičovne náradia fungujú, no požičať si náradie a vedieť s ním pracovať, sú dve rozdielne veci. Najčastejšie si ľudia svojpomocne zle vyrežú otvory do pracovnej dosky, alebo sa dopustia nepresností. Raz vyrezané už nejde opraviť,“ konštatuje Horn. Problematické sú aj malé nedokonalosti, olúpaná fólia, zničené okraje rezu. Aj pri práci s technikou platí, že neučený človek je hotový kat.
Zapájať vodu by mal profesionál
Napojiť odpad neznamená spojiť syfón s odpadovým potrubím. Nastaviť treba správny sklon, inak sa bude odtok upchávať a neodtekať. Je dôležité správne utesnenie a použitie kvalitných materiálov. Pár eur navyše za odbornú prácu netreba ľutovať.
Revízie sú podstatné
Pripájanie plynu a vedenie elektriny v kuchynskej linke by podľa majstrov so spoločnosti Rekopmont malo patriť odborníkom z viacerých dôvodov. Jedným z nich je odborná zručnosť a rýchlosť celej inštalácie. Druhou je dôraz na revíziu. V prípade nehody, alebo skratu bude aj poisťovňa prešetrovať revízie a odbornosť inštalácie. V prípade, že ste si plyn, či elektrinu inštalovali svojpomocne, nielenže ohrozíte seba aj okolie, ale aj poisťovňa nemusí vyplatiť poistné krytie.
Čas sú peniaze
Skúsenosti hovoria, že väčšina domácich odhodlancov skôr či neskôr zverí stavbu kuchyne profesionálom. Často však až vtedy, keď nevedia pokračovať, alebo prichádza k poškodeniu. Vždy je však lepšie takému stavu predísť.