Praktické rady a typy pre každého, kto uvažuje o krbe!

Dom a byt:Zahrejte sa počas zimy

Praktické rady a typy pre každého, kto uvažuje o krbe!

Marek


Zima je presne to obdobie, keď je každé teplo dobré. Omnoho viac ako v iné dni roka snívame o krbe, ktorý dáva teplo aj svetlo. Na zahriate aj romantiku je to ideálny nástroj. Preto sme pre vás pripravili krátkeho sprievodcu možnosťami, ako si zabezpečiť krb. Doma, na chate, alebo aj v paneláku. Klasické drevo Ideálne pre každého, kto má rád tradičné veci. Praskanie pahreby, vysokú mieru výhrevu a zároveň si chce vychutnať možnosť kombinácie dreva a peliet. Drevo ako zdroj kúrenia používa čím ďalej tým viac rodín. Z ekonomického i ekologického hľadiska predstavuje voči prírode šetrný a nezávislý zdroj. Na druhej strane Kúrenie peletami patrí medzi najčistejší proces kúrenia. V článku Už sa nemusíte rozhodovať medzi kúrením drevom alebo peletami sa dozviete o unikátnej možnosti, ktorá spája krb a kachle do jedného impozantného komponentu. Preto ponúka dva zdroje vykurovania – drevo a pelety. Obloženie ku klasike Ak ste zástancami klasických murovaných krbov, tak ešte pred tým, ako sa dáte do stavby by ste si mali prečítať článok Hľadáte najlepší kameň na obklad krbu? Poradíme vám žulu! V článku  Ľubomír Dubský vysvetľuje, prečo je žula ako kameň najlepší materiál na obklad krbu. Okrem toho, že je tvrdá a ohňuvzdorná, má vynikajúce vlastnosti, dá sa vybrusovať do rôznych tvarov a predovšetkým je viacgeneračná. A to je len niekoľko jej výhod. Po prečítaní článku určite budete mať jasno, prečo je práve žula kameňom číslo jedna. Medzi klasikou a modernou Alternatívou do moderných domov je určite plynový krb. Poskytuje výhrevnosť približne rovnakú ako klasický krb, vykúri pokojne aj pár izieb a pritom je na diaľkové ovládanie. Je šetrný, nenáročný na údržbu a všetky jeho výhody sme zhrnuli v článku Plynový krb – úsporný, nenáročný a výkonný. Je absolútne na nerozoznanie od plameňa z drevených polienok, no nemusíte počítať so žiadnym popolom, neporiadkom, ani priestorom na skladovanie paliva. Generátor iskier zabezpečí autentickú atmosféru a úsporné modely vám ušetria peniaze. Kráska do paneláku Hovoríme o biokrboch. Tie jediné sú zákonnou a povolenou alternatívou krbu na bežných sídliskách. A hoci neslúžia na vykurovanie, keďže byty sú vybavené radiátormi, vsadili skôr na estetiku. Existuje mnoho prevedení a luxusných vyhotovení. Článok Luxusné a estetické variácie krbu v paneláku poukazuje na možnosti, ktoré biokrby prinášajú. Napríklad vďaka volfrámovému vláknu vytvoria dojem živej pahreby, môžete si pripraviť krásne keramické polienka ako doplnky, či staviť na luxusné ručne robené biokrby, ktoré sú menšie, ale nahradia akúkoľvek sviečku v domácnosti.

28.11.201713986
Plynový krb – úsporný, nenáročný a výkonný

Dom a byt:Zahrejte sa počas zimy

Plynový krb – úsporný, nenáročný a výkonný

Marek


Plynové krby sú modernou alternatívou ku klasickým krbom. Nepredstavujú len estetický zážitok, ale svojim výkonom konkurujú aj klasike na drevo. Pritom sa nemusíte starať o palivo, jeho skladovanie, čistenie popola, či neporiadok. Zážitok z ohňa však bude stopercentný. Praktické riešenie Plynový krb predstavuje riešenie do moderných interiérov. Prvou vecou, ktorou vynikajú, je moderný dizajn. Ponúkajú exkluzívne riešenia do moderne zariadených domov, ale dajú sa spraviť aj ako klasické krby a vynikajúco nakombinovať s rustikálnym interiérom. Druhou prednosťou je, že nepotrebujú klasické komíny. Ako hovorí Dušan Stehel, akýsi komín v komíne, keďže  slovenská legislatíva zakazuje prechádzať len cez stenu, vždy to musí byť vertikálny komín. No netreba očakávať, že sa z neho bude valiť čierny dym. Treťou skvelou výhodou je, že nepotrebujete drevo, či brikety, ani priestor na ich skladovanie. Netreba žiadny čas ani prípravu a rozháranie, stačí kozub jednoducho zapnúť. Vysoký výkon Plynový krb nie je len akousi náhradou za klasické ohniská. Je plnohodnotným vykurovacím telesom. Dokáže plnohodnotne vykúriť napríklad tri izby. Bežne dokáže plynový krb s výkonom 8 – 12 kW vykúriť priestor až do 180 metrov štvorcových. Prevádzková hodina plynového krbu stojí priemerne 30 – 50 centov za hodinu. Záleží od typu krbu, dodávateľa plynu a EKO zložky. No vykurovanie nie kozubom nie je luxusom, ktorý by ste si nemohli dovoliť.  Kúrite aj ušetríte Ak si vyberáte nový plynový krb,  Dušan Stehel radí staviť na typy s možnosťou EKO režimu, ktorý je šetrný ako k životnému prostrediu, tak aj k spotrebe energie. Úspora EKO plynových krbov je niekde na úrovni 40% spotreby plynu oproti plnému výkonu. Stačí, že na diaľkovom ovládači zvolíte položku EKO a elektronicky ovládaný ventil striedavo znižuje a zvyšuje dodávky plynu do krbu. Výrazne tým znižuje spotrebu no na intenzite plameňa, či teploty to takmer nepocítite. Skutočne realistický oheň K všetkým výhodám už chýba len jedna maličkosť. Ten dokonalý pôžitok z praskajúcich polienok a lietajúcich iskier. Že presne toto by vám pri plynovom krbe chýbalo? Nemusí. Generátor prírodných iskier zaistí, že  v krbe sa okrem ohňa budú rozlietavať presne tie drobné svetlušky iskier, ktoré sú tak potrebné k večernej pohode s partnerom a pohárom vína. Autentickému zážitku už nič nechýba. Akurát si môžete užiť večer, nemusíte prikladať, dymiť a ani vynášať popol. Všetko ovládate diaľkovým ovládaním.   Plynové krby na meiru a poradenstvo, ako aj ďalšie informácie o plynových krboch vám poskytne Dušan Stehel zo spoločnosti STC KRBY. 

25.11.201719128

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Päť tipov, ako si na jar vylepšiť život aj bývanie

Dom a byt:Jarné inšpirácie

Päť tipov, ako si na jar vylepšiť život aj bývanie

Marek Zdravie a krása


Obloženie krbu je primárne estetickou záležitosťou. Môže sa tak stať dominantou miestnosti, ladiť s interiérom a zároveň kameň ako nehorľavý materiál zabezpečuje aj istú mieru ochrany a bezpečnosti pre okolie. Množstvo možnosti, no favorit je jeden! Stretnúť sa môžeme s obkladovým kameňom vo forme ónyxu, travertínu, alebo mramoru. Pri týchto kameňoch ide vždy o osobné preferencie štruktúry, farby aj ladenia s okolím, no ak hľadáte okolo krbu to najlepšie z najlepšieho, Ľubomír Dubský radí voliť žulu. Je tvrdá, je ohňuvzdorná, má vynikajúce vlastnosti, dá sa vybrusovať do rôznych tvarov a predovšetkým je viacgeneračná. „Ak hovoríme o žule, hovoríme o kameni, ktorý nevydrží tri alebo päť rokov, ale pokojne aj tridsať až päťdesiat bez toho, aby sa zmenil, poškodil a to dokonca aj pri krbe, kde je vystavovaná prakticky neustále veľkým teplotným výkyvom.“ Množstvo farieb a možností Žula nie je len jedna. Výhodou kameňa sú jeho vynikajúce fyzické vlastnosti, ale aj množstvo farebných odtieňov, z ktorých sa dá vybrať paleta do každého interiéru. „Môže byť biela, sivá, alebo hýriť odtieňmi od zelenkastej cez ružová, až k modrej. Rozhodujúci je obsah minerálov, no sfarbenie je veľmi rôznorodé. Ide o exkluzívny kameň, ktorý pôsobí veľmi luxusne a krbu dodáva estetickú pridanú hodnotu,“ vysvetľuje Ľubomír Dubský, ktorý dodáva žulu prvotriednej kvality a venuje sa obkladom krbov s dlhom históriou. Nie je problém ani atyp Žula patrí k veľmi pevným horninám, ale netreba sa báť, že by mala tvarové obmedzenia Dá sa vyskladať do najmenších detailov, nehrozia žiadne prasklinky a primeranou ručnou úpravou sa dá žula vytvarovať podľa predstáv majiteľa. Svoj tvar potom drží bez zmien aj napriek tepelným výkyvom je stála. Obnova starých krbov Keď je reč o žule, predstavuje aj vynikajúci materiál na úpravy a redizajn starších krbov. Či už chcete vymeniť pôvodný kameň, alebo obložiť starší krb nanovo, Ľubomír Dubský odporúča takéto renovácie do starších domov, kde niekedy nie je potrebné vymieňať krbovú vložku, alebo renovovať celý krb, ale obložením efektným kameňom dostanete krásny nový krb, ktorý bude dlho roky slúžiť a zároveň bude zaujímavo vizuálne pôsobiť aj bez nákladných rekonštrukcií.

03.05.201823830

Neberte dvere len ako nutnosť

Dom a byt:Dvere do vášho domova

Neberte dvere len ako nutnosť

Marek Dom a byt


Obloženie krbu je primárne estetickou záležitosťou. Môže sa tak stať dominantou miestnosti, ladiť s interiérom a zároveň kameň ako nehorľavý materiál zabezpečuje aj istú mieru ochrany a bezpečnosti pre okolie. Množstvo možnosti, no favorit je jeden! Stretnúť sa môžeme s obkladovým kameňom vo forme ónyxu, travertínu, alebo mramoru. Pri týchto kameňoch ide vždy o osobné preferencie štruktúry, farby aj ladenia s okolím, no ak hľadáte okolo krbu to najlepšie z najlepšieho, Ľubomír Dubský radí voliť žulu. Je tvrdá, je ohňuvzdorná, má vynikajúce vlastnosti, dá sa vybrusovať do rôznych tvarov a predovšetkým je viacgeneračná. „Ak hovoríme o žule, hovoríme o kameni, ktorý nevydrží tri alebo päť rokov, ale pokojne aj tridsať až päťdesiat bez toho, aby sa zmenil, poškodil a to dokonca aj pri krbe, kde je vystavovaná prakticky neustále veľkým teplotným výkyvom.“ Množstvo farieb a možností Žula nie je len jedna. Výhodou kameňa sú jeho vynikajúce fyzické vlastnosti, ale aj množstvo farebných odtieňov, z ktorých sa dá vybrať paleta do každého interiéru. „Môže byť biela, sivá, alebo hýriť odtieňmi od zelenkastej cez ružová, až k modrej. Rozhodujúci je obsah minerálov, no sfarbenie je veľmi rôznorodé. Ide o exkluzívny kameň, ktorý pôsobí veľmi luxusne a krbu dodáva estetickú pridanú hodnotu,“ vysvetľuje Ľubomír Dubský, ktorý dodáva žulu prvotriednej kvality a venuje sa obkladom krbov s dlhom históriou. Nie je problém ani atyp Žula patrí k veľmi pevným horninám, ale netreba sa báť, že by mala tvarové obmedzenia Dá sa vyskladať do najmenších detailov, nehrozia žiadne prasklinky a primeranou ručnou úpravou sa dá žula vytvarovať podľa predstáv majiteľa. Svoj tvar potom drží bez zmien aj napriek tepelným výkyvom je stála. Obnova starých krbov Keď je reč o žule, predstavuje aj vynikajúci materiál na úpravy a redizajn starších krbov. Či už chcete vymeniť pôvodný kameň, alebo obložiť starší krb nanovo, Ľubomír Dubský odporúča takéto renovácie do starších domov, kde niekedy nie je potrebné vymieňať krbovú vložku, alebo renovovať celý krb, ale obložením efektným kameňom dostanete krásny nový krb, ktorý bude dlho roky slúžiť a zároveň bude zaujímavo vizuálne pôsobiť aj bez nákladných rekonštrukcií.

15.11.201812645

Detská izba podľa požiadaviek…

S pracou firmy Maliar Kosice som bola nadmieru spokojna, rychle jednanie,…

Maliar Košice
5/5 129 hodnotení

Obklad krbu zo žuly

So spoluprácou s pánom Berešom sme boli veľmi spokojní. Samozrejme aj s…

Kamenárstvo Berino
5/5 38 hodnotení

Hlavacikova

1 296

Vojtech

Super

TeploZima
TeploZima
4.9/5 384 hodnotení

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím